lauantai 31. lokakuuta 2020

Mitä teen erilailla tutustuttuani zerowaste-elämään?

 Lajittelen entistä tarkemmin jätteeni. Laskinko oikein, että 7ään eri keräysjakeeseen?

Nämä ovat siis nykyään: kartonki, paperi, metalli, lasi, bio, muovi ja seka. Lisäksi tulee erittäin vähän ongelmajätettä, jonka kuljetan asianmukaiseen lajittelupisteeseen. Normi arjessa tulee noita 7 sorttia joka viikko. Kartonkia tulee paperikassillinen, paperia ehkä sentin läjä, metallia, lasia, biota muovia ja sekajätettä  kutakin n. 1/2 muovikassillista

Mitä sitten muutoksia on tullut?

Aikasemmin en lajitellut muovia, mutta koska pihaan tuli keräyspiste,aloitin.

Palasaippua on käytössä, samoin palana astianpesusaippua. Käytin palasahmapoota, mutta se ei sopinut, joten käytän taas kampaamosta ostettua muovipullossa. Hammasharja on bambua ja hammaslanka kierrätettävää, tiskiharja samoin puinen vaihtopääversioinen. Ihonpesuharja puuta luonnonharjaksilla, jota tulee käytettyä tosi harvoin. Lakkasin ostamasta roskapusseja, sillä niitä saa elintarvikepakkauksista tarpeeksi. Ostin kaksi puuvillasta kestosuodatinta kahvin keittoa varten, mutta ne koin hankaliksi käyttää ja etenkin puhdistaa. Käytän siis paperisia, niitä ruskeita. Pyykit pesen edelleen miedolla jauheella, jota myydään pahvipakkauksessa, en osta siis nestemäistä. Ai juu siitä juolahti mieleen, että nestemäisen saippuan käsienpesua varten teen palasaippuaa raastamalla ja sen päälle kaadan kiehuvan kuumaa vettä täyttöpumppupulloon,toimii! Tuota voisi käyttää pesupallossa pyykin pesussakin, ajattelen nyt. Huuhteluainetta en käytä pyykkikoneessa enkä hiuksille hoitoainettakaan. Meikkejä ja muuta kosmetiikkaa käytän todella vähän. Deodorantti on lasipullossa ja hammastahna muovituubissa. Mistähän löytyisi hammaspesutabletteja? Mietin... mainospostia tai lehtiä minulle ei tule, ostan mitä tarviin lehtiä ja yleensäkin. Harrastan neulomista ja teen lahjat sekä pitkälti omat käyttöneuleet itse. Myös sisustuselementtejä tulee itse tehtyä.

Olohuoneessani on eniten itsetehtyä... Myös muissa huoneissa jonkin verran. Ai niin tiskirätit neulon itse. Samoin patalaput, pannumyssy, pienimmät pyyhkeet ja matot.

Olen sairaseläkkeellä ja ainut asia juurikin, missä saan luovuutta ja hulluutta käyttää, ovat käsityöt. Näin saan ikäviäkin tunteita kanavoitua pehmeästi.

Ja tämä kirjoittaminen on asioista tärkein kanava... 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tunnelmia parvekkeelta