tiistai 12. tammikuuta 2021

Minun zerowaste-pyrkimykseni ym. Asiaan liittyvää

 No niin, nyt on päästy siihen pisteeseen, että taloyhtiöön tuli muovinkeräysastia. Sehän on ihan jippii-juttu ja onkin usein täynnä. Mutta huolestuttavinta on kuinka sekajäteastia täyttyy edelleen nopeiten. Itsellä tulee enää sekajätettä pieni pussillinen viikossa ja jos laskee kerta 30 taloutta, niin ei sen samalla kierrätyspieteetillä laskettun pitäisi olla viikon jälkeen edes puolillaan. Lajittelen omiin laareihinsa siis muovin, paperin, kartongin, lasin, bion, metallin ja sekajätettä loput. Yhteensä tuosta tulee 7 lajittelujaetta. Tavoitteena on, että sekajätettä tulisi omassa taloudessa vieläkin vähemmän. Nyt se on noin muovikassillinen kuukaudessa. Se on vielä aika paljon, mutta Nenäliinat, leivinpaperin ja esim. Kanafileeastiaa ei voi lajitella, samoin siteitä. Hankalaa on, mutta jos ei olisi muovinkeräystä, sekajäte nelinkertaistuisi. Onneksi siis on.

Missä sitten olen onnistunut? Palashampoo ja - saippua ovat kovassa käytössä, tilatessa marseillesaippua, pyykinpesussa jauhe, joka tulee kartonkipakkauksessa niinkuin saippuatkin, bambuhammasharjan otan uuden käyttöön n. Kolmen kuukauden välein, vanha toimittaa uutta virkaa puhdistuksessa. Tiskiharjakin on puuversio ja sekin täytyy uusia Puolen vuoden välein, vanha kompostiin. Ruokaa joutuu ikävä kyllä paljon ostamaan vielä muovikääreessä, mutta hedelmät jo ostan omiin pusseihin. Leipä, vihannekset, kahvi, lihat, juusto ja voi tulevat siis muovissa. Samoin jogurtit, rahkat ja öljy (kotimainen rypsi). Uusia vaatteita teen itse neulomalla ja virkkaamalla, samoin kaikki lahjat. Takin, housut, paidat ja alusvaatteet tarvii enää ostaa uusina. Samoin kengät. Mutta voitteko uskoa, mulla on enää kuudet kengät. Mielestäni se on aika vähän naisella. Lankaa ostan ja saan ja tekovälineitä minulla jo onkin sekä ohjeita. Fyysisiä kirjojakaan en osta, kun lainaan ne kirjastosta. Cditä ei tällä iällä enää paljoa tarvii ja harvemmin uusia elokuviakaan.

Suurkuluttaja olen paperin, kynien ja muistivihkojen käytössä, koska kirjoitan päivittäin ihan käsialalla. Viime vuonna käytin käsitöihin n. 13 kilogrammaa lankaa, että kai sekin on jotain suurkulutusta.

Kai tästä voisi kirjoittaa loputtomiin, mutta sitähän varten tämä blogi onkin. Jatketaan seuraavalla kerralla sitten lisää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Verkkohässäkkä saa olla valmis